tva handelserika dagar i saigon

igar var vi pa utflykt. vi besokte tva olika platser, ett cao dai-tempel och cu chi-tunnlarna.
cao dai ar en religion som ar en blandning av buddhism, hinduism, katolicism och konfucianism. ett av deras helgon som de dyrkar ar victor hugo, som precis som jesus, buddha och nagra andra gudabilder fanns avbildade i tempelt.
tempelt var en av de mest sanslosa byggnader vi nagonsin sett. farglatt, fyllt av drakar och med en kansla av att man var pa tivoli. sedan borjade cao dai-gudstjansten. det kandes verkligen som ett skadespel. helt sjukt. cao dai ar vietnams tredje storsta religion och har ungefar 2 miljoner anhangare.  
cu chi-tunnlarna var aven de en upplevelse. vi sag en fruktansvart dalig film om cu chi som mest handlade om frukttrad och picknickar, och aven lite om cu chi-gerillas. sedan har vi provat pa att skjuta med AK-47:or och krupit i tunnlarna. Det forstnamda var en skum emn ganska haftig upplevelse. att krypa i tunnlarna daremot var framforallt obehagligt. Sjalvklart var det en grym upplevelse, men vi fick oss bada en slang av klaustrofobi. tunnlarna vi krop i var ca 120 cm hoga, som mest och 80 cm breda. detta var kingsize-tunnlar for turister. de som vietnameserna krop omkring i under kriget var halften sa stora. det ar omojligt att forsta kanslan om man inte krupit i ett sa litet utrummy, och da krop vi anda i stora tunnlar jamforelsevis.
guiden for dagen var en namn som garna ville bli kallad slim jim. valdigt marklig manniska, men bra guide iallafall :)

idag har vi promenerat runt i saigon. forst var vi pa war remnants museum. det var intressant, men valdigt valdigt hemskt med bilder pa manniskor som fallit offer for bade napalm-bomber, agent orange och andra hemskheter. ingen rolig historia alls. men vi fick veta en del om kriget, aven om det inte var fran en sa objektiv synvinkel direkt.
sedan var vi pa reunification hall, ett hus som sydvietnams senaste president jobbat och bott i. det avr intressant och har fick vi sett en lite battre film om kriget an den vi sag i cu chi dagen innan. huset star lamnat som det sag ut den dagen da vietnam blev en enad stat och kriget upphorde.
vi beoskte aven notre dame cathedral, en fin kyrka som amn tyvarr knappt fick ga omkring i.
sedan var vi pa marknad. det ar billigt har. valdigt billigt. men ibland gillar de inte att man prutar. en forsaljerska sa till oss, efter att vi gett henne ett riktigt skambud: stupid girls, go back to hotel and sleep. hon var riktigt arg pa oss. men vi tyckte mest att det var roligt.

saigon ar en stad som gor oss trotta. vi vet inte riktigt varfor, men det kan bero pa alla ljud runt omkring an och allt som hander hela tiden. har ar sanslost mycket mopeder. alltsa, har aldrig varit med om nagot liknande. det gar inte att forsta om man inte sett det med egna ogon. att ga over gatan ar en pars, men vi borjar lara oss.

imorgon aker vi till nha trang. det blir nog fint hoppas vi!

Lisa & Andrea

Kommentarer
Postat av: Johan

Vad mycket ni lär er!

Två framtida lärare?

Härligt att allt är bra!

/Johan

2009-03-16 @ 15:42:43
Postat av: Anonym

Hej på er, som sagt, ni är väldigt duktiga på att skriva. Här har vi haft lite vårkänning med sol och ganska varmt i luften. Det går åt rätt håll. På torsdag bär det av till Hemsedal och snö - den sista för säsongen, hoppas jag. Kram på er. Mamma

2009-03-17 @ 22:14:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0